Wzór ogólny na punkt przecięcia dwóch prostych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Janek9003
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 19 lut 2018, 16:06
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wzór ogólny na punkt przecięcia dwóch prostych

Post autor: Janek9003 »

Co prawda nie jestem w szkole średniej, ale wydaje mi się że tutaj mam największe szanse otrzymania pomocy. Potrzebuję wyznaczyć wzór ogólny na punkt przecięcia dwóch prostych. Mam wzór ogólny na same proste:

\(y=\frac{y_{2}-y_{1}}{x_{2}-x_{1}}*x+y_{1}*(\frac{x_{1}*(y_{2}-y_{1}))}{x_{2}-x_{1}})\)

Wyliczony ręcznie, bo okazuje się że żaden matematyk jeszcze na to nie wpadł (w formie \(y=ax+b\)).
Teraz musiałbym wyznaczyć wzór na \(y\) i na \(x\), ale obawiam się że moje umiejętności przekształcania układów tutaj się kończą.
Czy jest na to jakiś gotowy wzór ogólny, albo ktoś na tyle mądry kto mógłby to wyliczyć?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wzór ogólny na punkt przecięcia dwóch prostych

Post autor: panb »

Ten wzór, to na prostą przechodzącą przez dwa dane punkty.
Nie bardzo wiem o co ci chodzi.
Bierzesz dwie proste: \(y=ax+b\) i \( y=a_1x+b_1\) i wyznaczasz wzór na punkt wspólny rozwiązując proste równania.
\(ax+b=a_1x+b_1 \So x= \frac{b_1-b}{a-a_1} \), który obowiązuje dla \(a\neq a_1\), ale przecież jeśli współczynniki kierunkowe są równe, to proste są równoległe i nie ma co mówić o jakimś punkcie przecięcia.
Mając x, wyznaczasz \(y= \frac{a(b_1-b)}{a-a_1}x+b \) i po wszystkim.
Wobec tego wzór ogólny na punkt przecięcia dwóch prostych o równaniach \(y=ax+b\) i \(y=a_1x+b_1\) to: \[ \left(\frac{b_1-b}{a-a_1}, \frac{a(b_1-b)}{a-a_1}x+b\right) \]
Janek9003
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 19 lut 2018, 16:06
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Wzór ogólny na punkt przecięcia dwóch prostych

Post autor: Janek9003 »

Powinienem to doprecyzować. Mam 4 punkty. 2 wyznaczają pierwszą prostą, kolejne 2 drugą prostą. Znając te 4 punkty, chcę wyznaczyć punkt przecięcia obu prostych, nie znając wzoru na prostą.

Udało mi się już to zrobić, mając mój poprzedni wzór, ale wyszedł potwór. Co prawda do moich zastosowań wystarczy, ale gdyby dało się to uprościć to bym się nie obraził.

Jeśli się nie pomyliłem to wygląda on tak.
\(\frac{y_{3}-y_{1}-(\frac{x_{3}(y_{4}-y_{3})}{x_{4}-x_{3}}{})+(\frac{x_{1}(y_{2}-y_{1})}{x_{2}-x_{1}})}{(\frac{y_{2}-y_{1}}{x_{2}-x_{1}})-(\frac{y_{4}-y_{3}}{x_{4}-x_{3}})}\)
Znając wszystkie 4 punkty jestem w stanie wyznaczyć wartość na osi x punktu przecięcia prostych. Czyli to czego szukałem.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wzór ogólny na punkt przecięcia dwóch prostych

Post autor: panb »

Janek9003 pisze: 24 paź 2020, 17:24 Powinienem to doprecyzować. Mam 4 punkty. 2 wyznaczają pierwszą prostą, kolejne 2 drugą prostą. Znając te 4 punkty, chcę wyznaczyć punkt przecięcia obu prostych, nie znając wzoru na prostą.

Udało mi się już to zrobić, mając mój poprzedni wzór, ale wyszedł potwór. Co prawda do moich zastosowań wystarczy, ale gdyby dało się to uprościć to bym się nie obraził.

Jeśli się nie pomyliłem to wygląda on tak.
\(\frac{y_{3}-y_{1}-(\frac{x_{3}(y_{4}-y_{3})}{x_{4}-x_{3}}{})+(\frac{x_{1}(y_{2}-y_{1})}{x_{2}-x_{1}})}{(\frac{y_{2}-y_{1}}{x_{2}-x_{1}})-(\frac{y_{4}-y_{3}}{x_{4}-x_{3}})}\)
Znając wszystkie 4 punkty jestem w stanie wyznaczyć wartość na osi x punktu przecięcia prostych. Czyli to czego szukałem.
Myślę że się pomyliłeś. Ten wzór, to \( x_p=\frac{b_1-b}{a-a_1} \), przy czym
\(\qquad \displaystyle a= \frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}, \,\,\, a_1= \frac{y_4-y_3}{x_4-x_4} \) - mianownik twojego wyrażenia jest OK.
Jednak
\(\qquad \displaystyle b_1= \frac{x_3y_3(y_4-y_3)}{x_4-x_3},\,\,\, b= \frac{x_1y_1(y_2-y_1)}{x_2-x_1} \) - i tutaj jest błąd (nic dziwnego, to koszmarne wyrażenia)!
Lepiej jednak najpierw napisać równania prostych w postaci kierunkowej i ... ciach.
Ale ... o gustach się nie dyskutuje.
ODPOWIEDZ