Matematyka na poziomie 10. Potrzebujesz pomocy w pytaniach dotyczących geometrii analitycznej.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
johnwalker1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 sie 2020, 17:47
Płeć:

Matematyka na poziomie 10. Potrzebujesz pomocy w pytaniach dotyczących geometrii analitycznej.

Post autor: johnwalker1 »

Wyznacz najkrótszą odległość od początku (0,0) do linii reprezentowanej przez: y = 1 / 2x - 2.

Znam równania mediany, odcinka prostej, prawej dwusiecznej, ale nie wiem, jakie kroki muszę zrobić, aby to rozwiązać. Z góry dziękuję!
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Matematyka na poziomie 10. Potrzebujesz pomocy w pytaniach dotyczących geometrii analitycznej.

Post autor: radagast »

johnwalker1 pisze: 29 sie 2020, 17:55 Wyznacz najkrótszą odległość od początku (0,0) do linii reprezentowanej przez: y = 1 / 2x - 2.

Znam równania mediany, odcinka prostej, prawej dwusiecznej, ale nie wiem, jakie kroki muszę zrobić, aby to rozwiązać. Z góry dziękuję!
czy ta linia to \(y= \frac{1}{2}x-2 \),
czy może \(y= \frac{1}{2x}-2 \),
czy może \(y= \frac{1}{2x-2} \) ?
ODPOWIEDZ