Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych o równaniach \(x - y-1=0\) i \(x-2y = 0\). Wyznacz równania prostych
zawierających pozostałe boki równoległoboku wiedząc, że środkiem symetrii tego równoległoboku jest punkt \(S = (3,-1)\).
Równoległobok
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3529
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Równoległobok
Podane proste (układ) wyznaczają wierzchołek równoległoboku \(A(2,1)\).
Przeciwległy wierzchołek \(C\) ma współrzędne \((x_C,y_C)\) takie, że \( \begin{cases} {2+x_C\over2}=3\\ {1+y_C\over2}=-1\end{cases} \), zatem \(C(4,-3)\).
Szukane proste, równoległe do danych, mają równania:
\((x-4)-(y+3)=0\) oraz \((x-4)-2(y+3)=0\)
Pozdrawiam
PS. https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12617
Przeciwległy wierzchołek \(C\) ma współrzędne \((x_C,y_C)\) takie, że \( \begin{cases} {2+x_C\over2}=3\\ {1+y_C\over2}=-1\end{cases} \), zatem \(C(4,-3)\).
Szukane proste, równoległe do danych, mają równania:
\((x-4)-(y+3)=0\) oraz \((x-4)-2(y+3)=0\)
Pozdrawiam
PS. https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12617