oblicz iloczyn skalarny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
2001
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 17 maja 2019, 08:28
Podziękowania: 30 razy

oblicz iloczyn skalarny

Post autor: 2001 »

Dany jest trójkąt równoboczny ABC, którego boki mają długość 1. Przyjmując wektory : BC = a, CA = b i AB = c, obliczyć a ◦ b + b ◦ c + c ◦ a
wychodzi mi 3/2, a w odpowiedziach jest -3/2
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: oblicz iloczyn skalarny

Post autor: Jerry »

Pamiętałaś, że \(|\angle(\vec a,\vec b)|=120^\circ\) :?:

Pozdrawiam
PS. Kod \(\LaTeX\) nie jest taki trudny, spróbuj! I klikaj "kciuk", jeśli już ktoś Ci pomoże!!
2001
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 17 maja 2019, 08:28
Podziękowania: 30 razy

Re: oblicz iloczyn skalarny

Post autor: 2001 »

Jerry pisze: 10 cze 2020, 19:56 Pamiętałaś, że \(|\angle(\vec a,\vec b)|=120^\circ\) :?:

Pozdrawiam
PS. Kod \(\LaTeX\) nie jest taki trudny, spróbuj! I klikaj "kciuk", jeśli już ktoś Ci pomoże!!
Dlaczego 120?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: oblicz iloczyn skalarny

Post autor: korki_fizyka »

Bo jak przesuniesz jeden wektor wzdłuż boku trójkąta, tak żeby ich początki się pokrywały, to \(|\angle(\vec a,\vec b)|=180^o - 60^o = 120^\circ\) - kąty przyległe.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ