Równania stycznych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bmadlev
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 18 maja 2020, 13:49
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Równania stycznych

Post autor: bmadlev »

Witam, mam problem z zadaniem.

Napisz równania stycznych do wykresu funkcji \(f\) danej wzorem \(f(x)=x^3 -3x^2+1\), na których leży punkt \(P = (2,-4)\)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 19 maja 2020, 16:38 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; pamiętaj o [tex] i [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Równania stycznych

Post autor: Jerry »

Rodzina stycznych do wykresu danej funkcji ma równanie:
\(s_m\colon y=(3m^2-6m)(x-m)+(m^3-3m^2+1)\wedge m\in\rr\)
podstaw \( \begin{cases} x=2\\ y=-4\end{cases} \), znajdź emy i do odpowiedzi blisko

Pozdrawiam
bmadlev
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 18 maja 2020, 13:49
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Równania stycznych

Post autor: bmadlev »

Jerry pisze: 19 maja 2020, 16:43 Rodzina stycznych do wykresu danej funkcji ma równanie:
\(s_m\colon y=(3m^2-6m)(x-m)+(m^3-3m^2+1)\wedge m\in\rr\)
podstaw \( \begin{cases} x=2\\ y=-4\end{cases} \), znajdź emy i do odpowiedzi blisko

Pozdrawiam
Po znalezieniu m-ów wystarczy podłożyć je pod równanie? Mam 3 wyniki, z czego 2 razy jest jedynka.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równania stycznych

Post autor: eresh »

bmadlev pisze: 19 maja 2020, 17:41
Jerry pisze: 19 maja 2020, 16:43 Rodzina stycznych do wykresu danej funkcji ma równanie:
\(s_m\colon y=(3m^2-6m)(x-m)+(m^3-3m^2+1)\wedge m\in\rr\)
podstaw \( \begin{cases} x=2\\ y=-4\end{cases} \), znajdź emy i do odpowiedzi blisko

Pozdrawiam
Po znalezieniu m-ów wystarczy podłożyć je pod równanie? Mam 3 wyniki, z czego 2 razy jest jedynka.
tak, wystarczy podstawić
\(m=\frac{5}{2}\\
m=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ