Jeden z boków równoległoboku jest zawarty w osi \(OX\), a drugi w prostej o równaniu \(y= 2x+10\). Przekątne równoległoboku przecinają się w punkcie \(S=(0,2)\). Oblicz obwód równoległoboku.
Jeśli mogłabym prosić o pomoc w rozwiązaniu tego zadania w sposób wytłumaczenia co po kolei mam zrobić i skąd się co bierze albo z jakiego wzoru mam skorzystać oraz czy gdyby się udało to rysunek itp...
GEOMETRIA ANALITYCZNA - równoległobok
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: GEOMETRIA ANALITYCZNA - równoległobok
1. rysunek wraz z osiami współrzędnych i prostą
2. zaznacz punkt S, jakie własności mają boki i przekątne równoległoboku?
3. korzystamy z r-nia prostej przechodzącej przez dwa punkty i równoległej do danej
2. zaznacz punkt S, jakie własności mają boki i przekątne równoległoboku?
3. korzystamy z r-nia prostej przechodzącej przez dwa punkty i równoległej do danej
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: GEOMETRIA ANALITYCZNA - równoległobok
Po napisaniu tego posta zauważyłem, że masz problemy nawet z rysunkiem, niestety ja nie umiem tutaj nic narysować:( ale zapewniam Cię, że kartka w kratkę, ołówek i linijka wystarczą, spróbuj
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: GEOMETRIA ANALITYCZNA - równoległobok
Rozwiązanie:00wk00 pisze: ↑23 kwie 2020, 12:36 Jeden z boków równoległoboku jest zawarty w osi OX, a drugi w prostej o równaniu y= 2x+10. Przekątne równoległoboku przecinają się w punkcie S=(0,2). Oblicz obwód równoległoboku.
Jeśli mogłabym prosić o pomoc w rozwiązaniu tego zadania w sposób wytłumaczenia co po kolei mam zrobić i skąd się co bierze albo z jakiego wzoru mam skorzystać oraz czy gdyby się udało to rysunek itp...
Spoiler
punkt A - punkt przecięcia osi OX i prostej \(y=2x+10\)
\(2x+10=0\\
2x=-10\\
x=-5\\
A(-5,0)\)
S jest środkiem odcinka AC:
\((0,2)=(\frac{-5+x_c}{2},\frac{0+y_c}{2})\\
C(5,4)
\)
CB jest równoległa do AD i przechodzi przez C:
\(y=2x+b\\
4=2\cdot 5+b\\
b=-6\\
y=2x-6\)
B leży na przecięciu prostych CB o AB
\(\begin{cases}y=0\\y=2x-6\end{cases}\\
B(3,0)\)
\(|AB|=\sqrt{(3+5)^2}=8\\
|BC|=\sqrt{(5-3)^2+(4-0)^2}=2\sqrt{5}\\
Obw=2\cdot 8+2\cdot 2\sqrt{5}=16+4\sqrt{5}\)
\(2x+10=0\\
2x=-10\\
x=-5\\
A(-5,0)\)
S jest środkiem odcinka AC:
\((0,2)=(\frac{-5+x_c}{2},\frac{0+y_c}{2})\\
C(5,4)
\)
CB jest równoległa do AD i przechodzi przez C:
\(y=2x+b\\
4=2\cdot 5+b\\
b=-6\\
y=2x-6\)
B leży na przecięciu prostych CB o AB
\(\begin{cases}y=0\\y=2x-6\end{cases}\\
B(3,0)\)
\(|AB|=\sqrt{(3+5)^2}=8\\
|BC|=\sqrt{(5-3)^2+(4-0)^2}=2\sqrt{5}\\
Obw=2\cdot 8+2\cdot 2\sqrt{5}=16+4\sqrt{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę