Geometria analityczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tserca
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 14 kwie 2020, 11:17
Płeć:

Geometria analityczna

Post autor: tserca »

Prosta o równaniu \(x-y-7 = 0\) przecina wykres funkcji \(f(x) =\frac{|x+9|}{x}\) w punktach

a. (-3;-2), (-1;-8) (9;2)
b. (-3;-10) (-1;-8) (9;2)
c. (-1;-8) (9;2)
d. (1;-10) (9;2)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Geometria analityczna

Post autor: eresh »

tserca pisze: 14 kwie 2020, 11:22 Prosta o równaniu \(x-y-7 = 0\) przecina wykres funkcji \(f(x) =\frac{|x+9|}{x}\) w punktach

a. (-3;-2), (-1;-8) (9;2)
b. (-3;-10) (-1;-8) (9;2)
c. (-1;-8) (9;2)
d. (1;-10) (9;2)
\(x-y-7=0\\
y=x-7\)


\(y=\frac{|x+9|}{x}\\
x-7=\frac{|x+9|}{x}\\
x\neq 0\\
x(x-7)=|x+9|\\
\)


dla \(x\geq -9\;\;\; \wedge \;\;x\neq 0\\\)
\(x(x-7)=x+9\\
x^2-7x-x-9=0\\
x^2-8x-9=0\\
x=9\;\; \vee \;\;\;x=-1\)


\(A(9,9-7)\\
A(9,2)\)


\(B(-1,-1-7)\\
B(-1,-8)
\)


dla \(x<-9\)
\(x(x-7)=-x-9\\
x^2-7x+x+9=0\\
x^2-6x+9=0\\
x=3\notin (-\infty, -9)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Geometria analityczna

Post autor: Jerry »

Ponieważ to zadanie zamknięte, to wystarczy schludny rysunek
punkty wspólne.png
i wybranie odpowiedzi

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ