Dany jest trójkąt \(ABC\), gdzie \(A(-2,1), B(3,0), C(1,2)\). Oblicz długość wysokości trójkąta ABC poprowadzonej na bok BC.
Próbowałem z twierdzenia cosinusow ale nie wyszlo.
trójkąt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: trójkąt
Skorzystaj ze wzorów geometrii analitycznej: napisz równania prostych prostopadłych, wysokość jest prostopadła do podstawy, współrzędne punktów masz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: trójkąt
Dobry pomysł, spróbowałem wyznaczyć prostą prostopadłą do prostej CB ale coś mi nie wyszło bo wyszedł mi kąt prosty ale nie jest on na odcinku CBkorki_fizyka pisze: ↑13 kwie 2020, 20:41 Skorzystaj ze wzorów geometrii analitycznej: napisz równania prostych prostopadłych, wysokość jest prostopadła do podstawy, współrzędne punktów masz.
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: trójkąt
Chyba najlepszym sposobem będzie policzenie odległości punktu od prostej, dopiero teraz na to wpadłem
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: trójkąt
Polecenie ,aby obrysować trójkąt prostokątem,jest podpowiedzią.
A(-2;1
B=(3;0)
C=(2;1)
Narysuj trójkąt ABC.
Obrysuj ten trójkąt prostokątem MKPB
M(3;2)
K(-2;2)
P(-2;0)
B(3;0)
Pole prostokąta \(2*5=10\)
Pole trójkąta ABC=Pole prostokąta-(Pole APB+Pole BMC+Pole AKC)
\(P_{ABC}=10-(\frac{5\cdot1}{2}+\frac{2\cdot2}{2}+\frac{3\cdot1}{2})=10-6=4\)
Obliczasz wysokość z A na BC
\(|BC|=2\sqrt{2}\\P_{ABC}=\frac{1}{2}|BC|\cdot h_A\\4=\frac{1}{2}\cdot 2\sqrt{2}\cdot h\\h=2\sqrt{2}\)
A(-2;1
B=(3;0)
C=(2;1)
Narysuj trójkąt ABC.
Obrysuj ten trójkąt prostokątem MKPB
M(3;2)
K(-2;2)
P(-2;0)
B(3;0)
Pole prostokąta \(2*5=10\)
Pole trójkąta ABC=Pole prostokąta-(Pole APB+Pole BMC+Pole AKC)
\(P_{ABC}=10-(\frac{5\cdot1}{2}+\frac{2\cdot2}{2}+\frac{3\cdot1}{2})=10-6=4\)
Obliczasz wysokość z A na BC
\(|BC|=2\sqrt{2}\\P_{ABC}=\frac{1}{2}|BC|\cdot h_A\\4=\frac{1}{2}\cdot 2\sqrt{2}\cdot h\\h=2\sqrt{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 04 lut 2020, 17:30
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 04 lut 2020, 17:30
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: trójkąt
Z tą odległością punktu od prostej to chyba najszybszy pomysł ale ten z prostokątem też nie jest zły