Okrąg i promień

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Okrąg i promień

Post autor: Amtematiksonn »

prosta \(k:3x-y-3=0\) przecina parabolę \(y=-x^2 -2x+3\) w punktach \(A \) i \(B\). Napisz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek \(AB\).
Policzyłem punkty \(A\) i \(B \)i średnicę. \(A(-6,-21) B(1,0)\) a średnica \(AB \)mi wyszła \( \sqrt{490} \) więc promieniem będzie \( \frac{1}{2} \sqrt{490} \) dlaczego więc w odpowiedzi jest wynik \(122,5\) skoro połowa z pierwiastka z \(490\) wynosi \(11\)?? Oczwyiście 11 w przybliżeniu
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Okrąg i promień

Post autor: eresh »

Amtematiksonn pisze: 13 kwie 2020, 18:59 prosta \(k:3x-y-3=0\) przecina parabolę \(y=-x^2 -2x+3\) w punktach \(A \) i \(B\). Napisz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek \(AB\).
Policzyłem punkty \(A\) i \(B \)i średnicę. \(A(-6,-21) B(1,0)\) a średnica \(AB \)mi wyszła \( \sqrt{490} \) więc promieniem będzie \( \frac{1}{2} \sqrt{490} \) dlaczego więc w odpowiedzi jest wynik \(122,5\) skoro połowa z pierwiastka z \(490\) wynosi \(11\)?? Oczwyiście 11 w przybliżeniu
\(r=\frac{1}{2}\sqrt{490}\)
ale w równaniu okręgu jest \(r^2\)
\(r^2=0,25\cdot 490=122,5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Okrąg i promień

Post autor: Amtematiksonn »

Racja, dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ