Wyznacz środek i promień okręgu opisanego równaniem: \(3x^2 + 3y^2 + 18x -6y -2 = 0\)
Próbowałem ze wzorów skróconego mnożenia i coś nie wyszło
Równanie okręgu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Równanie okręgu
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2020, 23:33 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Powód: poprawa wiadomości
- Jerry
- Expert
- Posty: 3529
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Równanie okręgu
\(3x^2 + 3y^2 + 18x -6y -2 = 0\)
\(x^2 + y^2 + 6x -2y -\frac{2}{3} = 0\)
\(x^2 + 6x+9+ y^2 -2y+1= \frac{2}{3} +10\)
\((x+3)^2+(y-1)^2=\frac{32}{3}\)
Pozdrawiam
\(x^2 + y^2 + 6x -2y -\frac{2}{3} = 0\)
\(x^2 + 6x+9+ y^2 -2y+1= \frac{2}{3} +10\)
\((x+3)^2+(y-1)^2=\frac{32}{3}\)
Pozdrawiam
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Równanie okręgu
\(3(x^2+6x+9)+3(y^2-2y+1)=2+3+27 \So 3(x+3)^2+3(y-1)^2=32 /:3 \So\\
\So (x+3)^2+(y-1)^2=10\frac{2}{3}\)
Nie jest to piękny rezultat, ale okręgom, jak darowanym koniom, się nie zagląda.
\So (x+3)^2+(y-1)^2=10\frac{2}{3}\)
Nie jest to piękny rezultat, ale okręgom, jak darowanym koniom, się nie zagląda.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2020, 14:57 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Powód: poprawa wiadomości