Proste o równaniach y=2x+3 oraz y=-1/2x+2
A) przecinają się pod kątem innym niż prosty
B) są prostopadłe
C) pokrywają się
D) są równoległe i różne
Punkty A i B są symetryczne względem punktu (0, 0). Wyznacz a i b, gdy A(2a-9,4b+11) i B=(7,-9)
A)a=-1 i b=-1/2 B)a=1 i b=-2 C)a=1 i b=-1/2 D)a=-1 i b=-2
geometria analityczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 mar 2020, 21:42
- Podziękowania: 19 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: geometria analityczna
1) Co wiesz o współczynnikach kierunkowych prostych a) równoległych b) prostopadłych ?
2) Jak zmieniają się współrzędne punktu przy symetrii względem punktu (0,0) ?
2) Jak zmieniają się współrzędne punktu przy symetrii względem punktu (0,0) ?
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 mar 2020, 21:42
- Podziękowania: 19 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: geometria analityczna
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: geometria analityczna
misialinio pisze: ↑08 kwie 2020, 08:52 Proste o równaniach y=2x+3 oraz y=-1/2x+2
A) przecinają się pod kątem innym niż prosty
B) są prostopadłe
C) pokrywają się
D) są równoległe i różne
Spoiler
\(a_1=2\\
a_2=-\frac{1}{2}\\
a_1\cdot a_2=-1\\
2\cdot (-\frac{1}{2})=-1\\
-1=-1\)
proste są prostopadłe
a_2=-\frac{1}{2}\\
a_1\cdot a_2=-1\\
2\cdot (-\frac{1}{2})=-1\\
-1=-1\)
proste są prostopadłe
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: geometria analityczna
misialinio pisze: ↑08 kwie 2020, 08:52
Punkty A i B są symetryczne względem punktu (0, 0). Wyznacz a i b, gdy A(2a-9,4b+11) i B=(7,-9)
A)a=-1 i b=-1/2 B)a=1 i b=-2 C)a=1 i b=-1/2 D)a=-1 i b=-2
Spoiler
\(2a-9=-7\\
2a=2\\
a=1\)
\(4b+11=9\\
4b=-2\\
b=-\frac{1}{2}\)
2a=2\\
a=1\)
\(4b+11=9\\
4b=-2\\
b=-\frac{1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę