Jednokładność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Jednokładność

Post autor: Amtematiksonn »

Punkty \(A\) i \(A'\) są jednokładne, przy czym środkiem jednokładności jest punkt \(O(0,0)\). Oblicz skalę \(s\), jeśli: \(A(5,5)\), \(A'(-1,-1)\)
Policzyłem współrzędne wektora \(\vec{OA} - \vec{OA'}\) zapisałem równanie wektorowe i wyszło mi \(s=-5\) a w odpowiedzi jest \(s= -\frac{1}{5}\). pomoże ktoś ?
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2020, 14:21 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: poprawa wiadomości
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Jednokładność

Post autor: eresh »

Amtematiksonn pisze: 07 kwie 2020, 13:12 Punkty A i A' są jednokładne, przy czym środkiem jednokładności jest punkt O(0,0). Oblicz skalę s, jeśli: A(5,5), A'(-1,-1)
Policzyłem współrzędne wektora OA - OA' zapisałem równanie wektorowe i wyszło mi s=5 a w odpowiedzi jest s= 1/5. pomoże ktoś ?
\(\vec{OA'}=s\vec{OA}\\
[-1-0,-1-0]=s[5-0,5-0]\\
[-1,-1]=[5s,5s]\\
[-1,-1]=-5s[-1,-1]\\
1=-5s\\
s=-\frac{1}{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Jednokładność

Post autor: Amtematiksonn »

Dlaczego skalę s dajemy przed wektorem OA a nie przed wektorem OA' ?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Jednokładność

Post autor: eresh »

Amtematiksonn pisze: 07 kwie 2020, 13:23 Dlaczego skalę s dajemy przed wektorem OA a nie przed wektorem OA' ?
https://www.medianauka.pl/jednokladnosc
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Jednokładność

Post autor: Amtematiksonn »

dziękuję, czyli trzeba to po prostu zapamiętać :)
ODPOWIEDZ