Wyznacz współrzędne wierzchołka A
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 26 mar 2020, 13:47
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Wyznacz współrzędne wierzchołka A
Punkt C = (4, 10) jest wierzchołkiem trójkąta równoramiennego o podstawie AB, a punkt K = (3, 6) jest środkiem boku BC tego trójkąta. Wiedząc, że wysokość trójkąta ABC opuszczona z wierzchołka C zawiera się w prostej o równaniu y = x + 6, wyznacz współrzędne wierzchołka A tego trójkąta.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz współrzędne wierzchołka A
\(3=\frac{4+x_B}{2}\\
6=4+x_b\\
x_b=2\)
\(6=\frac{10+y_b}{2}\\
12=10+y_b\\
y_b=2\)
B(2,2)
prosta AB jest prostopadła do wysokości i przechodzi przez B:
\(y=-(x-2)+2\\
y=-x+4\)
S - spodek wysokości poprowadzonej z C:
\(\begin{cases}y=x+6\\y=-x+4\end{cases}\\
S=(-1,5)\)
\(-1=\frac{x_a+2}{2}\\
-2=x_a+2\\
x_a=-4\\\)
\(5=\frac{y_a+2}{2}\\
10=y_a+2\\
y_a=8\)
\(A(-4,8)
\)
6=4+x_b\\
x_b=2\)
\(6=\frac{10+y_b}{2}\\
12=10+y_b\\
y_b=2\)
B(2,2)
prosta AB jest prostopadła do wysokości i przechodzi przez B:
\(y=-(x-2)+2\\
y=-x+4\)
S - spodek wysokości poprowadzonej z C:
\(\begin{cases}y=x+6\\y=-x+4\end{cases}\\
S=(-1,5)\)
\(-1=\frac{x_a+2}{2}\\
-2=x_a+2\\
x_a=-4\\\)
\(5=\frac{y_a+2}{2}\\
10=y_a+2\\
y_a=8\)
\(A(-4,8)
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę