Wykaż, że odcinek łączący środki ramion trapezu jest równoległy do jego podstaw, a jego
długośc jest średnią arytmetyczną długości podstaw trapezu.W podstawach mam odcinek DC i AB a PQ to odcinek łączący środki ramion trapezu. Nie rozumiem części rozwiązania. Dlaczego \( \vec{PQ} = \frac{ \alpha \vec{DC}+ \vec{AB} }{2}\) kiedy \(\vec{AB} = \alpha \vec{DC} \)to jak to podstawie to wychodzą dwa \( \frac{ \vec{AB+\vec{AB} } }{2} \)Czemu tak jest?
wektory
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: wektory
Przedstawiasz tylko końcowy fragment rozwiązania, więc nikt nie wie (lub nawet domyślając się nie podejmuje się zgadywać) z czego on wynika.
Równoległość wynika z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Talesa. Skoro proste (odcinki) odcinają na ramionach kąta (jego wierzchołek to przecięcie się przedłużeń ramion trapezu) odcinki proporcjonalne to są one (te proste) równoległe.
Przecięcie się przedłużeń ramion trapezu nazwę S.
Z tw. Talesa mam:
\( \frac{|DS|}{|DC|}= \frac{|DS|+ \frac{1}{2}|AD| }{|PQ|}= \frac{|DS|+|AD|}{|AB|} \)
1)
\( \frac{|DS|}{|DC|}= \frac{|DS|+ \frac{1}{2}|AD| }{|PQ|} \So |DS||PQ|=|DS||DC|+ \frac{1}{2}|AD||DC| \So |DC|= \frac{\frac{1}{2}|AD||DC|}{|PQ|-|DC|} \)
2)
\( \frac{|DS|}{|DC|}= \frac{|DS|+|AD|}{|AB|} \So |DS||AB|=|DS||DC|+ |AD||DC| \So |DC|= \frac{|AD||DC|}{|AB|-|DC|} \)
porównując 1) i 2)
\(\frac{\frac{1}{2}|AD||DC|}{|PQ|-|DC|} =\frac{|AD||DC|}{|AB|-|DC|}\\
\frac{\frac{1}{2}}{|PQ|-|DC|} =\frac{1}{|AB|-|DC|}\\
|PQ|= \frac{|AB|+|DC|}{2} \)
Równoległość wynika z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Talesa. Skoro proste (odcinki) odcinają na ramionach kąta (jego wierzchołek to przecięcie się przedłużeń ramion trapezu) odcinki proporcjonalne to są one (te proste) równoległe.
Przecięcie się przedłużeń ramion trapezu nazwę S.
Z tw. Talesa mam:
\( \frac{|DS|}{|DC|}= \frac{|DS|+ \frac{1}{2}|AD| }{|PQ|}= \frac{|DS|+|AD|}{|AB|} \)
1)
\( \frac{|DS|}{|DC|}= \frac{|DS|+ \frac{1}{2}|AD| }{|PQ|} \So |DS||PQ|=|DS||DC|+ \frac{1}{2}|AD||DC| \So |DC|= \frac{\frac{1}{2}|AD||DC|}{|PQ|-|DC|} \)
2)
\( \frac{|DS|}{|DC|}= \frac{|DS|+|AD|}{|AB|} \So |DS||AB|=|DS||DC|+ |AD||DC| \So |DC|= \frac{|AD||DC|}{|AB|-|DC|} \)
porównując 1) i 2)
\(\frac{\frac{1}{2}|AD||DC|}{|PQ|-|DC|} =\frac{|AD||DC|}{|AB|-|DC|}\\
\frac{\frac{1}{2}}{|PQ|-|DC|} =\frac{1}{|AB|-|DC|}\\
|PQ|= \frac{|AB|+|DC|}{2} \)
-
- Często tu bywam
- Posty: 225
- Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
- Podziękowania: 82 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: wektory
Przepraszam. Tutaj załączam pełne rozwiązanie https://zapodaj.net/e3c2698832f6f.jpg.html
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: wektory
Ostatnia linijka jest błędna.
Powinno być:
\( \vec{PQ}= \frac{ \alpha \vec{DC}+\vec{DC} }{2}= \frac{ \alpha +1}{2} \vec{DC} = \beta \vec{DC} \)
Tu równoległość PQ do DC (i AB) wykazałeś przez proporcjonalność wektora PQ do wektora DC
Przypuszczam że intencją autora było założenie (w przedostatniej linijce)
\( \vec{DC}= \alpha \vec{AB} \)
co dałoby:
\( \vec{PQ}= \frac{ \vec{AB}+ \alpha \vec{AB} }{2}= \frac{1+ \alpha }{2} \vec{AB} = \beta \vec{AB} \)
Powinno być:
\( \vec{PQ}= \frac{ \alpha \vec{DC}+\vec{DC} }{2}= \frac{ \alpha +1}{2} \vec{DC} = \beta \vec{DC} \)
Tu równoległość PQ do DC (i AB) wykazałeś przez proporcjonalność wektora PQ do wektora DC
Przypuszczam że intencją autora było założenie (w przedostatniej linijce)
\( \vec{DC}= \alpha \vec{AB} \)
co dałoby:
\( \vec{PQ}= \frac{ \vec{AB}+ \alpha \vec{AB} }{2}= \frac{1+ \alpha }{2} \vec{AB} = \beta \vec{AB} \)