punkt przecięcia prostokąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: punkt przecięcia prostokąta
prosta PS:
\(a=\frac{4}{-1+3}=2\\
y=2(x+3)\\
y=2x+6\)
prosta SR:
\(y=-\frac{1}{2}x+b\\
4=-\frac{1}{2}\cdot (-1)+b\\
b=\frac{7}{2}\\
y=-\frac{1}{2}x+\frac{7}{2}\)
współrzędne punktu R (leży na prostej SR)
\(R(r,0)\\
0=-\frac{1}{2}r+\frac{7}{2}\\
r=7\\
R(7,0)\)
współrzędne przecięcia się przekątnych (środek odcinka RP)
\((\frac{7-3}{2},\frac{0+0}{2})=(2,0)\)
\(a=\frac{4}{-1+3}=2\\
y=2(x+3)\\
y=2x+6\)
prosta SR:
\(y=-\frac{1}{2}x+b\\
4=-\frac{1}{2}\cdot (-1)+b\\
b=\frac{7}{2}\\
y=-\frac{1}{2}x+\frac{7}{2}\)
współrzędne punktu R (leży na prostej SR)
\(R(r,0)\\
0=-\frac{1}{2}r+\frac{7}{2}\\
r=7\\
R(7,0)\)
współrzędne przecięcia się przekątnych (środek odcinka RP)
\((\frac{7-3}{2},\frac{0+0}{2})=(2,0)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę