Przekształcenie okręgu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Przekształcenie okręgu
Obrazem okręgu o:(x-2)^2 + (y)^2=3 w przekształceniu P określonym wzorcem P((x,y)) =(2x-1,4-2y) wyznacz S i r.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Przekształcenie okręgu
\(P((x,y)) =(2x-1,4-2y) \)
o:\((x-2)^2 + y^2=3\)
o':\((2x-1-2)^2 + (4-2y)^2=3\)
o':\((2x-3)^2 + (2y-4)^2=3\)
o':\((x- \frac{3}{2} )^2 + (y-2)^2= \frac{3}{4} \)
No to \(S=.... r=....\)
Re: Przekształcenie okręgu
Mi tak samo wychodziło ale w odpowiedziach jest S(3,4) r=2√3 myślę że trzeba jeszcze jakoś promień przekształcić
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Przekształcenie okręgu
1. pomysł:
\( \begin{cases} x'=2x-1\\ y'=4-2y\end{cases} \iff \begin{cases} x=\frac{x'+1}{2}\\ y=\frac{4-y'}{2}\end{cases} \)
\(o':\left(\frac{x'+1}{2}-2\right)^2 + \left(\frac{4-y'}{2}\right)^2=3\ \ |\cdot 4\)
\(o':\left(x'-3\right)^2 + \left(y'-4\right)^2=12\)
stąd odpowiedź...
2. pomysł:
\(1^\circ\)Skoro \(P((x,y)) =(2x-1,4-2y)\) i \(S(2,\ 0)\), to \(S'(2\cdot2-1,\ 4-2\cdot 0)\)
\(2^\circ \ A(2,\ \sqrt3)\in o\) , zatem \(A'(3,\ 4-2\sqrt3)\in o'\) i \(r'=|S'A'|=\cdots\)
Pozdrawiam
\( \begin{cases} x'=2x-1\\ y'=4-2y\end{cases} \iff \begin{cases} x=\frac{x'+1}{2}\\ y=\frac{4-y'}{2}\end{cases} \)
\(o':\left(\frac{x'+1}{2}-2\right)^2 + \left(\frac{4-y'}{2}\right)^2=3\ \ |\cdot 4\)
\(o':\left(x'-3\right)^2 + \left(y'-4\right)^2=12\)
stąd odpowiedź...
2. pomysł:
\(1^\circ\)Skoro \(P((x,y)) =(2x-1,4-2y)\) i \(S(2,\ 0)\), to \(S'(2\cdot2-1,\ 4-2\cdot 0)\)
\(2^\circ \ A(2,\ \sqrt3)\in o\) , zatem \(A'(3,\ 4-2\sqrt3)\in o'\) i \(r'=|S'A'|=\cdots\)
Pozdrawiam