odległość punktu od prostej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

odległość punktu od prostej

Post autor: Ichigo0 »

Witam. Proszę o pomoc :D Oblicz odległość między prostymi y=2x-1 i y=2x+2
Moje rozwiązanie:
\(y=0\\
0=2x-1\\
1=2x\\
x=\frac{1}{2}\\
y=2x+2\\
2x-y+2\\
d=\frac{|2\cdot \frac{1}{2}-1\cdot 0+2|}{ \sqrt{2^2+(-1)^2}}\)

Co mam źle? :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: odległość punktu od prostej

Post autor: eresh »

Ichigo0 pisze: 17 lut 2020, 13:21 Witam. Proszę o pomoc :D Oblicz odległość między prostymi y=2x-1 i y=2x+2
Moje rozwiązanie:
\(y=0\\
0=2x-1\\
1=2x\\
x=\frac{1}{2}\\
y=2x+2\\
2x-y+2\\
d=\frac{|2\cdot \frac{1}{2}-1\cdot 0+2|}{ \sqrt{2^2+(-1)^2}}\)

Co mam źle? :)
Nic :D
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ