Geometria analityczna pole trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Geometria analityczna pole trójkąta
W trójkącie prostokątnym ABC (ABC kąt 90°) dwa wierzchołki mają współrzędne A(4,-2) i C(0,8). Wyznacz współrzędne wierzchołka B, wiedząc że pole trójkąta ABC jest równe 20.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Geometria analityczna pole trójkąta
Chyba nie liczysz na gotowca? Skorzystaj z dwóch wzorów, napisz r-nia prostych prostopadłych przechodzących przez podane punkty + pole trójkąta.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Geometria analityczna pole trójkąta
\(1^\circ\) Skoro \(\Delta ABC\) jest prostokątny, to wierzchołek \(B\) leży na okręgu o środku \(S(2,\ 3)\) i promieniu \(\sqrt{29}\). Stąd równanie...
\(2^\circ\) Pole trójkąta o wierzchołku \(B(x,\ y)\) jest równe \(S_{\Delta ABC}=\frac{1}{2}\left|(x-4)(8+2)-(y+2)(0-4)\right|=20\)
Wystarczy rozwiązać układ z tych dwóch równań...
Pozdrawiam
\(2^\circ\) Pole trójkąta o wierzchołku \(B(x,\ y)\) jest równe \(S_{\Delta ABC}=\frac{1}{2}\left|(x-4)(8+2)-(y+2)(0-4)\right|=20\)
Wystarczy rozwiązać układ z tych dwóch równań...
Pozdrawiam