Witam
Bo ja nie rozumiem cięciw. One mają jakieś wzory?
Okrąg o promieniu \(2 \sqrt{2}\) odcina na osi OX cięciwę o długości \(4\). Oblicz współrzędne środka okręgu, jeżeli jednym z końców cięciwy jest punkt \(A(5,0)\) No to drugi ma współrzędne \(B(1,0)\) albo B\((9,0)\). Ale jak mam sobie poradzić z cięciwą? Proszę o pomoc.
Okrąg i prosta cięciwy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Okrąg i prosta cięciwy
Jakbyś to chciała narysować, to pewnie zatoczyłabyś okrąg o środku A(5,0) i promieniu \(2 \sqrt{2} \) i przecięłabyś go z prostą x=3
No to analitycznie tak samo : \( \begin{cases} (x-5)^2+y^2=8\\x=3 \end{cases} \)
To jest tylko ten przypadek , kiedy drugim punktem przecięcia jest B(1,0).
Należy jeszcze rozważyć ten drugi przypadek
W rezultacie możliwe są 4 odpowiedzi (każda dobra, żadnej nie można pominąć)
No to analitycznie tak samo : \( \begin{cases} (x-5)^2+y^2=8\\x=3 \end{cases} \)
To jest tylko ten przypadek , kiedy drugim punktem przecięcia jest B(1,0).
Należy jeszcze rozważyć ten drugi przypadek
W rezultacie możliwe są 4 odpowiedzi (każda dobra, żadnej nie można pominąć)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć: