Równanie prostej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
fioleetowa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 26 maja 2019, 18:38
Podziękowania: 4 razy

Równanie prostej

Post autor: fioleetowa »

Dane są punkty A=(-7,4) B=(3,2) wyznacz:
a) długość odcinka AB
b)środek odcinka AB
c) równanie prostej przechodzącej przez punkty A, B
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie prostej

Post autor: eresh »

fioleetowa pisze:Dane są punkty A=(-7,4) B=(3,2) wyznacz:
a) długość odcinka AB
b)środek odcinka AB
c) równanie prostej przechodzącej przez punkty A, B

a)
\(|AB|=\sqrt{3+7)^2+(2-4)^2}\\
|AB|=\sqrt{100+4}\\
|AB|=\sqrt{104}\\
|AB|=2\sqrt{26}\)


b)
\(S=(\frac{-7+3}{2},\frac{4+2}{2})\\
S(-2,3)\)


c)
\(\begin{cases}-7a+b=4\\3a+b=2\end{cases}\\
\begin{cases}b=7a+4\\3a+7a+4=2\end{cases}\\
\begin{cases}b=7a+4\\10a=-2\end{cases}\\
\begin{cases}b=7a+4\\a=-\frac{1}{5}\end{cases}\\
\begin{cases}b=\frac{13}{5}\\a=-\frac{1}{5}\end{cases}\\
y=-\frac{1}{5}x+\frac{13}{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ