Środki odcinka AB

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
fioleetowa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 26 maja 2019, 18:38
Podziękowania: 4 razy

Środki odcinka AB

Post autor: fioleetowa »

Punkt S jest środkiem odcinka AB. Oblicz a i b jeśli A=(0,4) B=(a,b) S=(2,-1)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Środki odcinka AB

Post autor: eresh »

fioleetowa pisze:Punkt S jest środkiem odcinka AB. Oblicz a i b jeśli A=(0,4) B=(a,b) S=(2,-1)
\(2=\frac{0+a}{2}\\
4=a\)


\(-1=\frac{4+b}{2}\\
-2=4+b\\
-6=b\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ