Styczne do osi oy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
fioleetowa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 26 maja 2019, 18:38
Podziękowania: 4 razy

Styczne do osi oy

Post autor: fioleetowa »

Dany jest okrąg o środku oy=(2,3) styczny do osi oy.
a) podaj jego promień
b) podaj promień okręgu stycznego zewnętrznie do niego jeśli jego środek S=(-4,-5)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Styczne do osi oy

Post autor: eresh »

fioleetowa pisze:Dany jest okrąg o środku oy=(2,3) styczny do osi oy.
a) podaj jego promień
b) podaj promień okręgu stycznego zewnętrznie do niego jeśli jego środek S=(-4,-5)

a) skoro styczny do osi oy to \(r=2\)

b)
\(S_1=(2,3)\\
r_1=3
S_2=(-4,-5)\\
|S_1S_2|=r_1+r_2\\
\sqrt{(2+4)^2+(3+5)^2}=2+r_2\\
\sqrt{36+64}=2+r_2\\
10=2+r_2\\
8=r_2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Środek O=(2;3) i okrąg jest styczny do OY,to jego promień \(r=2\)
Okrąg zewnętrznie styczny ma środek S=(-4;-5)
\(r+R=|OS|\\2+R=\sqrt{(-4-2)^2+(-5-3)^2}\\2+R= \sqrt{36+64}\\2+R= \sqrt{100}=10\\R=8\)
Okrąg styczny zewnętrznie ma promień R=8.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ