Promień okręgu opisanego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
fioleetowa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 26 maja 2019, 18:38
Podziękowania: 4 razy

Promień okręgu opisanego

Post autor: fioleetowa »

Punkty A=(-1,3) i C=(7,9) są przeciwległymi wierzchołkami prostokąta ABCD. Wyznacz promień okręgu opisanego na tym prostokącie.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Promień okręgu opisanego

Post autor: eresh »

fioleetowa pisze:Punkty A=(-1,3) i C=(7,9) są przeciwległymi wierzchołkami prostokąta ABCD. Wyznacz promień okręgu opisanego na tym prostokącie.
\(R=\frac{1}{2}|AC|\\
R=\frac{1}{2}\sqrt{(7+1)^2+(9-3)^2}\\
R=\frac{1}{2}\sqrt{64+36}\\
R=\frac{1}{2}\cdot 10\\
R=5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ