kolejność punktów - liczenie długosci odcinka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

kolejność punktów - liczenie długosci odcinka

Post autor: wmichal »

Na okręgu o równaniu x^2+y^2=8 opisano romb o polu 100/3 . Dłuższa przekątna rombu zawiera się w prostej o równaniu y = x . Oblicz współrzędne wierzchołków tego rombu. Proszę o pomoc
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: kolejność punktów - liczenie długosci odcinka

Post autor: radagast »

wmichal pisze:Na okręgu o równaniu x^2+y^2=8 opisano romb o polu 100/3 . Dłuższa przekątna rombu zawiera się w prostej o równaniu y = x . Oblicz współrzędne wierzchołków tego rombu. Proszę o pomoc
x,y-połowy przekątnych rombu
a-bok rombu
\(r= \sqrt{8}\)-promień koła wpisanego w romb
1) \(2xy= \frac{100}{3}\)
2) \(2ar= \frac{100}{3}\)
3) \(x^2+y^2=a^2\)
No to mamy układ równań, który się powinien dać rozwiązać :).
A jak mamy połowy długości przekątnych....
ODPOWIEDZ