Są dwa punkty o znanych współrzędnych A i B. Proste poprowadzone przez pkt A i B przecinają się z prostą y=0 w pkt C. Znajdź kąt alfa lub pkt C. Dla mnie ważniejszy jest kąt.
https://www.dropbox.com/home/Public?pre ... C5%82u.jpg
Wyznaczenie punktu wspólnego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Wyznaczenie punktu wspólnego
\(\tg \alpha = \frac{|y_a|}{|x_a-x_c|}\)
\(\tg \beta = \frac{|y_b|}{|x_a-x_c|}\)
\(\tg \gamma = \tg ( \alpha - \beta )= \frac{\tg \alpha -\tg \beta }{1+\tg \alpha \tg \beta } =...\)(policz sobie)
\(\tg \beta = \frac{|y_b|}{|x_a-x_c|}\)
\(\tg \gamma = \tg ( \alpha - \beta )= \frac{\tg \alpha -\tg \beta }{1+\tg \alpha \tg \beta } =...\)(policz sobie)