Dane są punkty: A(-1,1), B(3,-1) i C(7,5). Wyznacz równianie prostych zawierających środkowe trójkąta ABC oraz współrzędne punktu ich przecięcia.
Czy ktoś wie jak się do tego zabrać?
Geometria analityczna :(
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Wyznacz środki odcinków i podstaw do r-nia prostej ot i cała filozofia.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Geometria analityczna :(
D - środek boku AB
E -środek boku BC
F - środek boku AC
\(D=(\frac{-1+3}{2},\frac{1-1}{2})\\
D(1,0)\\
E(5,2)\\
F(3,3)\)
równanie prostej CD:
\(\begin{cases}5=7a+b\\0=a+b\end{cases}\So \;\;y=\frac{5}{6}x-\frac{5}{6}\)
równanie prostej BF:
x=3
równanie prostej AE:
\(\begin{cases}1=-a+b\\2=5a+b\end{cases}\So \;\;y=\frac{1}{6}x+\frac{7}{6}\)
punkt przecięcia środkowych
\(\begin{cases}x=3\\ y=\frac{1}{6}x+\frac{7}{6}\end{cases}\So S=(3,\frac{5}{3})\)
E -środek boku BC
F - środek boku AC
\(D=(\frac{-1+3}{2},\frac{1-1}{2})\\
D(1,0)\\
E(5,2)\\
F(3,3)\)
równanie prostej CD:
\(\begin{cases}5=7a+b\\0=a+b\end{cases}\So \;\;y=\frac{5}{6}x-\frac{5}{6}\)
równanie prostej BF:
x=3
równanie prostej AE:
\(\begin{cases}1=-a+b\\2=5a+b\end{cases}\So \;\;y=\frac{1}{6}x+\frac{7}{6}\)
punkt przecięcia środkowych
\(\begin{cases}x=3\\ y=\frac{1}{6}x+\frac{7}{6}\end{cases}\So S=(3,\frac{5}{3})\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę