Proszę o pomoc, nie mam pomysłu jak to ruszyć
Punkty A' I A'' sa obrazami punktu A odpowiednio w symetrii wzgledem osi OX I OY. wyznacz ich wspolrzedne i oblicz dlugosc odcinka A' A''
\(A(1,-3)\)
\(A( - \sqrt{2} ; 4)\)
\(A (7,0)\)
Nie mam pojęcia skąd, co i jak ma się wziąć
Proszę o pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(A(1;-3)\\A'(1;3)\\A"(-1;-3)\\|A'A"|= \sqrt{(-2)^2+6^2}= \sqrt{4+36}= \sqrt{40}=2 \sqrt{10}\)
\(A(- \sqrt{2};4)\\A'(- \sqrt{2};-4)\\A"( \sqrt{2};4 )\\|A'A"|= \sqrt{(2 \sqrt{2})^2+8^2 }= \sqrt{8+64}= \sqrt{72}=6 \sqrt{2}\)
\(A(7;0)\\A'(7;0)\\A"=(-7;0)\\|A'A"|=14\)
Narysuj układ współrzędnych,zaznacz punkt A,potem A' symetryczny względem osi OX,następnie punkt A przeskoczy symetrycznie względem OY.Do obliczeń zastosuj wzór na długość odcinka.
\(A(- \sqrt{2};4)\\A'(- \sqrt{2};-4)\\A"( \sqrt{2};4 )\\|A'A"|= \sqrt{(2 \sqrt{2})^2+8^2 }= \sqrt{8+64}= \sqrt{72}=6 \sqrt{2}\)
\(A(7;0)\\A'(7;0)\\A"=(-7;0)\\|A'A"|=14\)
Narysuj układ współrzędnych,zaznacz punkt A,potem A' symetryczny względem osi OX,następnie punkt A przeskoczy symetrycznie względem OY.Do obliczeń zastosuj wzór na długość odcinka.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
..i naucz się poprawnego zapisu https://www.zadania.info/fil/latex.pdf
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl