Wierzchołki kwadratu.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
- Podziękowania: 112 razy
- Płeć:
Wierzchołki kwadratu.
Dane są dwa naprzeciwległe wierzchołki kwadratu: A(2;1), C(-4,3). Wyznacz współrzędne wierzchołków B i D kwadratu.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
S - punkt przecięcia się przekątnych
\(S=(\frac{2-4}{2},\frac{1+3}{2})\\
S(-1,2)\)
prosta AC:
\(y=-\frac{1}{3}x+\frac{5}{3}\\\)
prosta BD:
\(y=3x+5\)
wierzchołki B i D będą postaci \((b,3b+5)\)
\(|AS|^2=|BS|^2\\
(-1-2)^2+(2-1)^2=(-1-b)^2+(2-3b-5)^2\\
9+1=1+b^2+2b+9b^2+18b+9\\
10b^2+20b=0\\
b=0\;\;b=-2\\
B(0,5)\\
D(-2,-1)\)
\(S=(\frac{2-4}{2},\frac{1+3}{2})\\
S(-1,2)\)
prosta AC:
\(y=-\frac{1}{3}x+\frac{5}{3}\\\)
prosta BD:
\(y=3x+5\)
wierzchołki B i D będą postaci \((b,3b+5)\)
\(|AS|^2=|BS|^2\\
(-1-2)^2+(2-1)^2=(-1-b)^2+(2-3b-5)^2\\
9+1=1+b^2+2b+9b^2+18b+9\\
10b^2+20b=0\\
b=0\;\;b=-2\\
B(0,5)\\
D(-2,-1)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
- Podziękowania: 112 razy
- Płeć: