W jaki sposób należy to policzyć?
Jak w zależności od x zmienia się pole trójkąta ABC o wierzchołkach A=(x,-2) \(B=(2,- \frac{1}{2}\)) \(C=(4, -x- \frac{1}{2} )\)
pole trójkata
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(P_{\Delta}= \frac{1}{2}| \begin{vmatrix} x_B-x_A\;\;\;y_B-y_A\\x_C-x_A\;\;\;y_C-y_A\end{vmatrix} |= \frac{1}{2}| \begin{vmatrix} 2-x\;\;\;-\frac{1}{2}+2\\4-x\;\;\:-x- \frac{1}{2}+2 \end{vmatrix} |\)
\(P_{\Delta}= \frac{1}{2}|(2-x)(1,5-x)-1,5(4-x)| =...= \frac{1}{2}|x^2-2x-3|= \frac{1}{2}|(x+1)(x-3)|\)
\(P_{\Delta}= \frac{1}{2}|(2-x)(1,5-x)-1,5(4-x)| =...= \frac{1}{2}|x^2-2x-3|= \frac{1}{2}|(x+1)(x-3)|\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.