Wyznaczenie równania okręgu.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Wyznaczenie równania okręgu.

Post autor: MiedzianyDawid »

Okrąg przechodzi przez punkt A(4,1), zaś jego środek należy do prostej k:x-y=0. Wiedzac, że okrąg ten jest styczny do prostej l:y-5=0, wyznacz jego równanie.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(S \in k \So S=(x,x)\\
|SA|=|Sl|\\
\sqrt{(x-4)^2+(x-1)^2} =5-x \ \ \wedge \ \ x<5 \\
x=2\sqrt{2} \ \ \ \vee \ \ \ x=-2\sqrt{2}\)
ODPOWIEDZ