Równanie prostej zawierającej trzeci bok trójkąta.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Równanie prostej zawierającej trzeci bok trójkąta.

Post autor: MiedzianyDawid »

Proste o równaniach 3x-2y+2=0 i x-y+2=0 zawierają dwa boki pewnego trójkąta, a prosta o równaniu 2x-y-1=0 zawiera jedną z jego środkowych. Znajdź równanie prostej zawierającej trzeci bok trójkąta.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Przecięcie prostych zawierających boki da wierzchołek (2,4). ich przecięcie z środkową to punkty (3,5) i (4,7). Ponieważ każdy z tych punktów może być wierzchołkiem trójkąta to zadanie ma dwa rozwiązania:
a) trzeci bok zawiera prosta przechodząca przez punkty (3,5) i (6,10)
b) trzeci bok zawiera prosta przechodząca przez punkty (4,7) i (4,6)
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Post autor: MiedzianyDawid »

Mógłbym prosić o rysunek, jak to wygląda?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_583.jpg
ScreenHunter_583.jpg (22.23 KiB) Przejrzano 1319 razy
ScreenHunter_580.jpg
ScreenHunter_580.jpg (9.67 KiB) Przejrzano 1319 razy
Czerwona, to środkowa, AB i AC podane proste (na obu rysunkach)
ODPOWIEDZ