zbadaj zbieżność szeregu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rocky_balboa00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 14 paź 2018, 21:02
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

zbadaj zbieżność szeregu

Post autor: rocky_balboa00 »

zbadaj zbieżność szeregu
\(\sum_{ \infty }^{} \sqrt{n^2+n}-n\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(a_n= \frac{n}{ \sqrt{n^2+n}+n }\)
Szereg jest rozbieżny gdyż nie spełnia warunku koniecznego
\(\Lim_{n\to \infty } a_n= \frac{1}{2} \neq 0\)
ODPOWIEDZ