Wyznacz równanie okręgu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
knzxo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2018, 10:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: knzxo »

Wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC gdzie \(A=(3,1);\ B=(8,3);\ C=(6,6)\).
Podstaw do wzoru \(x^2+y^2-2ax-2by+C=0\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

No to podstaw. A=(3,1) to podstaw x=3, y=1.
Tak 3 razy zrobisz i masz układ równań. Znajdujesz a, b i c i po sprawie.
knzxo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2018, 10:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: knzxo »

panb pisze:No to podstaw. A=(3,1) to podstaw x=3, y=1.
Tak 3 razy zrobisz i masz układ równań. Znajdujesz a, b i c i po sprawie.
Wychodzi mi jednak zła odpowiedź, więc gdzieś muszę robić błąd.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Napisz ten układ równań, zobaczymy co jest nie tak.
ODPOWIEDZ