okrąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

okrąg

Post autor: enta »

okrąg przechodzi przez punkty A (1,1), B (4, k), C (6, k) i D (11,11), dla pewnej stałej wartości k.
a) znaleźć równanie AD.
b) wyjaśnić, dlaczego współrzędna x środka okręgu musi wynosić 5.
c) znaleźć współrzędne środka okręgu.
d) Znajdź równanie okręgu.
e) znajdź możliwe wartości k.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: okrąg

Post autor: radagast »

enta pisze:okrąg przechodzi przez punkty A (1,1), B (4, k), C (6, k) i D (11,11), dla pewnej stałej wartości k.
a) znaleźć równanie AD.
prosta AD ma równanie \(x=y\)
enta pisze:b) wyjaśnić, dlaczego współrzędna x środka okręgu musi wynosić 5.
środek musi leżeć na symetralnej cięciwy BC, która ma równanie \(x=5\)
enta pisze:c) znaleźć współrzędne środka okręgu.
symetralna cięciwy AD to prosta \(y=-x+12\)
\(\begin{cases}y=-x+12\\x=5 \end{cases}\)
no to środek okręgu to \(\left(5,7 \right)\)
enta pisze:d) Znajdź równanie okręgu.
\(\left( x-5\right) ^2+ \left( y-7\right) ^2=r^2\)
przy czym \(r\) to odległość A(1,1) od środka okręgu czyli \(r= \sqrt{(5-1)^2+(7-1)^2} = \sqrt{52}\)
czyli \(\left( x-5\right) ^2+ \left( y-7\right) ^2=52\)
enta pisze:e) znajdź możliwe wartości k.
prosta x=4 przecina okrąg \(\left( x-5\right) ^2+ \left( y-7\right) ^2=52\) w punktach \((4,- \sqrt{51} +7)\) oraz \((4, \sqrt{51} +7)\), zatem możliwe \(k\) to \(\pm \sqrt{51} +7\) ( na żadnym innym czworokącie nie da się opisać okręgu).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Tak to wygląda:
ScreenHunter_479.jpg
ScreenHunter_479.jpg (28.44 KiB) Przejrzano 1504 razy
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

skad wiemy ze symetralna AD to y=-x+12?
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

a czy k nie powinno być \(7-2 \sqrt{13}\) ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

enta pisze:skad wiemy ze symetralna AD to y=-x+12?
bo jest prostopadła do \(x=y\) i przechodzi przez \(\left(6,6 \right)\) (środek odcinka \(\kre{AD}\))
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

enta pisze:a czy k nie powinno być \(7-2 \sqrt{13}\) ?
Możliwe, ustaliłyśmy już kiedyś , że liczysz lepiej ode mnie :lol:
ODPOWIEDZ