W trojkacie ABC o ramionach AC i BC dane są A=(-3,-4) i B=(5,2) Wysokość trojkąta poprowadzona do podstawy AB ma długość 10. Oblicz współrzędne punktu C. (rozpatrz wszystkie przypadki)
wyznaczyłam prosta przechodzaca przez punkty A i B i zastosowałam wzór na odleglosc punktu od prostej ale nie wiem czy to mi cos da, bo nie wiem jak dalej
współrzędne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 64
- Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Napisz równanie prostej AB.
\(y= \frac{3}{4}x- \frac{7}{4}\;\;\;\;czyli\;\;\;3x-4y-7=0\)
Utwórz równanie prostej prostopadłej do AB przez punkt A.
Na tej prostej wyznacz P odległy od A o 10.Będą dwa takie punkty (nad AB lub pod AB)
Przez P poprowadź równoległą do AB.
Są więc dwie proste równoległe odległe od AB o 10.
Każdy punkt prostych równoległych może być C.
Jest nieskończenie wiele punktów C.
\(y= \frac{3}{4}x- \frac{7}{4}\;\;\;\;czyli\;\;\;3x-4y-7=0\)
Utwórz równanie prostej prostopadłej do AB przez punkt A.
Na tej prostej wyznacz P odległy od A o 10.Będą dwa takie punkty (nad AB lub pod AB)
Przez P poprowadź równoległą do AB.
Są więc dwie proste równoległe odległe od AB o 10.
Każdy punkt prostych równoległych może być C.
Jest nieskończenie wiele punktów C.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.