Mając dane punkty A=(2,3) i B=(6,1) znajdź współrzędne punktu C należącego do osi OX i
niewspółliniowego z danymi punktami takiego, że obwód trójkąta ABC jest najmniejszy.
odpowiedź C=(5,0)
zadanie optymalizacyjne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: zadanie optymalizacyjne
\(f(x)= \sqrt{(x-2)^2+9}+\sqrt{(x-6)^2+1}\)qaz123 pisze:Mając dane punkty A=(2,3) i B=(6,1) znajdź współrzędne punktu C należącego do osi OX i
niewspółliniowego z danymi punktami takiego, że obwód trójkąta ABC jest najmniejszy.
odpowiedź C=(5,0)
No i szukamy minimum tej funkcji
Re: zadanie optymalizacyjne
odległość AB też dodajemy? a jaka będzie postać pochodnej z tych pierwiastków?radagast pisze:\(f(x)= \sqrt{(x-2)^2+9}+\sqrt{(x-6)^2+1}\)qaz123 pisze:Mając dane punkty A=(2,3) i B=(6,1) znajdź współrzędne punktu C należącego do osi OX i
niewspółliniowego z danymi punktami takiego, że obwód trójkąta ABC jest najmniejszy.
odpowiedź C=(5,0)
No i szukamy minimum tej funkcji
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: zadanie optymalizacyjne
\(f'(x)= \frac{x-2}{ \sqrt{x^2-4x+13}}+ \frac{x-6}{ \sqrt{x^2-12x+37}}=0 \iff \\
\frac{x-2}{ \sqrt{x^2-4x+13}}= \frac{6-x}{ \sqrt{x^2-12x+37}} \So \\
x \iff \left( 2,6\right)\ \ \wedge \ \ \frac{(x-2)^2}{ x^2-4x+13}= \frac{(6-x)^2}{ x^2-12x+37} \So\\
x \iff \left( 2,6\right)\ \ \wedge \ \ \frac{x^2-4x+4}{ x^2-4x+13}= \frac{x^2-12x+36}{ x^2-12x+37} \So\\
x \iff \left( 2,6\right)\ \ \wedge \ \ (x^2-4x+4)( x^2-12x+37) =(x^2-12x+36)(x^2-4x+13)\So\\
x \iff \left( 2,6\right)\ \ \wedge \ \ \So....\)
Ja z rachunków jestem cienka więc nawet nie próbuję dalej ale rzeczywiście 5 jest pierwiastkiem pochodnej. Potem trzeba jeszcze zbadać znak pochodnej. Jak przebrniesz już przez rachunki, na których ja utknęłam to będzie łatwo (tam się po redukuje to, co niewygodne ).
Zadanie robione trochę bez pomysłu ale nic mądrzejszego nie udało mi się wymyślić.
\frac{x-2}{ \sqrt{x^2-4x+13}}= \frac{6-x}{ \sqrt{x^2-12x+37}} \So \\
x \iff \left( 2,6\right)\ \ \wedge \ \ \frac{(x-2)^2}{ x^2-4x+13}= \frac{(6-x)^2}{ x^2-12x+37} \So\\
x \iff \left( 2,6\right)\ \ \wedge \ \ \frac{x^2-4x+4}{ x^2-4x+13}= \frac{x^2-12x+36}{ x^2-12x+37} \So\\
x \iff \left( 2,6\right)\ \ \wedge \ \ (x^2-4x+4)( x^2-12x+37) =(x^2-12x+36)(x^2-4x+13)\So\\
x \iff \left( 2,6\right)\ \ \wedge \ \ \So....\)
Ja z rachunków jestem cienka więc nawet nie próbuję dalej ale rzeczywiście 5 jest pierwiastkiem pochodnej. Potem trzeba jeszcze zbadać znak pochodnej. Jak przebrniesz już przez rachunki, na których ja utknęłam to będzie łatwo (tam się po redukuje to, co niewygodne ).
Zadanie robione trochę bez pomysłu ale nic mądrzejszego nie udało mi się wymyślić.