Geometria analityczna - pole trójkąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xcvxz99
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwie 2018, 13:53
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Geometria analityczna - pole trójkąta

Post autor: xcvxz99 »

Podstawa AB trójkąta ABC zawarta jest w prostej o równaniu x-y+3=0 i ma długość 8√2. Jeżeli wiadomo, że wierzchołek jest punktem C(1;10), to pole trójkąta ABC jest równe ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Odległość punktu C od prostej zawierającej podstawę wynosi:\(h= \frac{|1-10+3|}{ \sqrt{1^2+(-1)^2} }=3 \sqrt{2}\) i jest to wysokość trójkąta ABC.
Zatem \(P= \frac{1}{2} \cdot 8 \sqrt{2} \cdot 3 \sqrt{2} =24\)
ODPOWIEDZ