Niestety nie mam odpowiedzi do tego zadania, z pozoru jest łatwe, ale po zapisaniu warunków na deltę i na wzory vieta trochę powychodziły mi bzdury...w prostokątnym układzie współrzędnych narysować zbiór wszystkich punktów o współrzędnych \((a,b)\), dla których wszystkie pierwiastki równania \(ax^2+2bx+4a=0\) są większe od \(1\)
zbiór na płaszczyźnie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 113
- Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
zbiór na płaszczyźnie
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: zbiór na płaszczyźnie
należy rozważyć 3 przypadki:
1) \(f(x)=ax^2+2bx+4a\) jest liniowa i ma miejsce zerowe >1
2) \(f(x)=ax^2+2bx+4a\)
-jest kwadratowa,
-ma miejsca zerowe,
-wierzchołek na prawo od 1,
-gałązki w górę,
-wartość w 1 dodatnią.
3) \(f(x)=ax^2+2bx+4a\)
-jest kwadratowa,
-ma miejsca zerowe,
-wierzchołek na prawo od 1,
-gałązki w dół,
-wartość w 1 ujemną.
1) \(f(x)=ax^2+2bx+4a\) jest liniowa i ma miejsce zerowe >1
2) \(f(x)=ax^2+2bx+4a\)
-jest kwadratowa,
-ma miejsca zerowe,
-wierzchołek na prawo od 1,
-gałązki w górę,
-wartość w 1 dodatnią.
3) \(f(x)=ax^2+2bx+4a\)
-jest kwadratowa,
-ma miejsca zerowe,
-wierzchołek na prawo od 1,
-gałązki w dół,
-wartość w 1 ujemną.