Zadania - o prostych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kaczor79
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 12 mar 2018, 19:00
Płeć:

Zadania - o prostych

Post autor: Kaczor79 »

1. Prosta y-√3 razy x + √3=0 jest nachylona do osi OX pod kątem A) 45 stopni B) 120 stopni C) 150 stopni D) 60 stopni
2. W trapezie ABCD AB||CD dane są punkty A (1,2) B (3,4) C) (7,0)
a) napisz równanie prostej CD w postaci ogólnej
b) oblicz długosc wysokości trapezu
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadania - o prostych

Post autor: eresh »

Kaczor79 pisze:1. Prosta y-√3 razy x + √3=0 jest nachylona do osi OX pod kątem A) 45 stopni B) 120 stopni C) 150 stopni D) 60 stopni

\(y=\sqrt{3}x+\sqrt{3}\\
a=\sqrt{3}\\
\tg\alpha = \sqrt{3}\\
\alpha = 60^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadania - o prostych

Post autor: eresh »

Kaczor79 pisze: 2. W trapezie ABCD AB||CD dane są punkty A (1,2) B (3,4) C) (7,0)
a) napisz równanie prostej CD w postaci ogólnej
b) oblicz długosc wysokości trapezu

\(a_{AB}=\frac{4-2}{3-1}=1\\\)
prosta CD: (równoległa do AB i przechodząca przez C)
\(y=x-7+0\\
y=x-7\\
x-y-7=0\)



wysokość to odległość punktu A od prostej CD
\(h=\frac{1\cdot 1+2\cdot (-1)-7}{\sqrt{1^2+(-1)^2}}=\frac{8}{\sqrt{2}}=4\sqrt{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ