Okregi (x+1)^2 + y^2=5 i x^2+y^2-10x-6y+m=0 sa zewnetrznie styczne. Wyznacz wartosc parametru m oraz współrzedne punktu stycznosci. Wyznaczyłam srodki i promienie: dla pierwszego S1=(-1,0) i r1= pieriwastek z 5 dla drugiego S2=(5,3) promien r2= pieriwastek z 34-m
wiem ze r1+r2=|s1s2|
z tego wyszło mi m=-11 a co z tym punktem stycznosci? i czy wogole dobrze to zaczełam? prosze o pomoc
okregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 64
- Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
\(\sqrt{5}+ \sqrt{34-m}= \sqrt{(5-(-1))^2+(3-0)^2}\\
\sqrt{5}+ \sqrt{34-m}= 3\sqrt{5}\\
\sqrt{34-m}= 2\sqrt{5}\\
34-m=20\\
m=14\)
Punkt styczności można wyznaczyć na kilka sposobów.
Ja rozwiązywałbym układ równań:
\(\begin{cases} (x+1)^2+y^2=5 \\ (x-5)^2+(y-3)^2=20 \end{cases}\)
przy okazji sprawdzając poprawne wyznaczenie m, bo układ musi mieć tylko jedno rozwiązanie.
\sqrt{5}+ \sqrt{34-m}= 3\sqrt{5}\\
\sqrt{34-m}= 2\sqrt{5}\\
34-m=20\\
m=14\)
Punkt styczności można wyznaczyć na kilka sposobów.
Ja rozwiązywałbym układ równań:
\(\begin{cases} (x+1)^2+y^2=5 \\ (x-5)^2+(y-3)^2=20 \end{cases}\)
przy okazji sprawdzając poprawne wyznaczenie m, bo układ musi mieć tylko jedno rozwiązanie.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 64
- Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
Re:
zapomniałam o tym drugim promieniu...kerajs pisze:\(\sqrt{5}+ \sqrt{34-m}= \sqrt{(5-(-1))^2+(3-0)^2}\\
\sqrt{5}+ \sqrt{34-m}= 3\sqrt{5}\\
\sqrt{34-m}= 2\sqrt{5}\\
34-m=20\\
m=14\)
okej dzieki, a co z tym punktem stycznosci? wyznaczyc prosta ze srodków i wstawic do równania okregu?
-
- Rozkręcam się
- Posty: 64
- Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
Re:
dlaczego 1/3?kerajs pisze:Mozesz tak zrobić.
Inaczej (P-punkt styczności):
\(\vec{S_1P}= \frac{1}{3} \vec{S_1S_2} \\
\left[x+1,y \right]= \frac{1}{3} \left[6,3 \right]\)
\(\begin{cases} x+1=2\\y=1\end{cases}\)
\(P=(1,1)\)