Sprawdzenie poprawności - kwadrat na paraboli

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Sprawdzenie poprawności - kwadrat na paraboli

Post autor: VirtualUser »

Wierzchołki \(A\) i \(B\) kwadratu\(ABCD\) leżą na paraboli \(y = x^2 − 6x + 19\) , przy czym odcinek \(AB\) jest równoległy do osi \(Ox\) . Wykaż, że jeżeli odległość punktu \(A\) od osi \(Ox\) jest liczbą całkowitą to pole kwadratu \(ABCD\) również jest liczbą całkowitą.
Proszę o sprawdzenie poprawności rozwiązania:
Zauważmy, że skoro osią symetrii paraboli jest prosta \(x=3\) to \(f(x)=f(6-x)\). Niech m będzie taką liczbą, że \(A=(m;f(m))\)

Zatem bok kwadratu \(a=6-m-m = 6-2m \So P=a^2 = (6-2m)^2 \wedge m \in C \So (2m-6)^2 \in C\) C.N.D.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Nie jest dobrze, gdyż nigdzie nie wykorzystałeś informacji :
Wykaż, że jeżeli odległość punktu A od osi Ox jest liczbą całkowitą to pole kwadratu ABCD również jest liczbą całkowitą.
Ponadto nie wykazałeś że m jest całkowite, tylko sobie to, na razie bezzasadnie, założyłeś.
ODPOWIEDZ