1. Punkty A= (-1,4) B=(2,1) C=(3,3) sa wierzchołkami trapezu rownoramiennego nie będącego równoległobokiem o podstawie AB. Oblicz wspołrzędne punktu D.
2. Napisz równania prostych przechodzących przez P=(3,2) i odcinających na osiach układu współrzędnych odcinki OA i OB takie, że pole trojkata AOB jest rowne 12.
Prosze o pomoc
trapez i trójkąt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 64
- Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 maja 2017, 15:43
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 10 razy
zad.1
\(|BC|= \sqrt{(2-3)^2+(1-3)^2}= \sqrt{5}\)
pr.AB
\(a= \frac{1-4}{2+1}=-1\)
pr.AD jest równoległa więc \(a=-1\)
\(l: y=-x+b\)
\(3=-3+b\)
\(b=6\)
\(y=-x+6\)
\(D=(x,-x+6)\)
\(|AD|^2=|BC|^2\)
\((x+1)^2+(-x+2)^2=5\)
\(2x^2-2x=0\)
\(x=0\) \(\vee x=1\)
\(x=0\) odrzucamy ponieważ szukana figura ma być trapezem równoramiennym nie będącym równoległobokiem. Zatem D=(1,5)
\(|BC|= \sqrt{(2-3)^2+(1-3)^2}= \sqrt{5}\)
pr.AB
\(a= \frac{1-4}{2+1}=-1\)
pr.AD jest równoległa więc \(a=-1\)
\(l: y=-x+b\)
\(3=-3+b\)
\(b=6\)
\(y=-x+6\)
\(D=(x,-x+6)\)
\(|AD|^2=|BC|^2\)
\((x+1)^2+(-x+2)^2=5\)
\(2x^2-2x=0\)
\(x=0\) \(\vee x=1\)
\(x=0\) odrzucamy ponieważ szukana figura ma być trapezem równoramiennym nie będącym równoległobokiem. Zatem D=(1,5)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: trapez i trójkąt
albo pobaw się sam w/g następującego planu:mahidevran pisze:1. Punkty A= (-1,4) B=(2,1) C=(3,3) sa wierzchołkami trapezu rownoramiennego nie będącego równoległobokiem o podstawie AB. Oblicz wspołrzędne punktu D.
1) Napisz równanie prostej DC (równoległa do AB i przechodzi przez C)
2) napisz równanie okręgu o środku A i promieniu |BC|
3) przetnij prostą z okręgiem (rozwiąż odpowiedni układ równań
4) odrzuć rozwiązanie, które "daje" równoległomok