Witam, czy może mi ktoś pomóc zrozumieć, które odpowiedzi są poprawnę? Z góry dziękuję za pomoc.
Zadanie z wektorami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z wektorami
\(\vec{a} = \left[ 1, \sqrt{2},-1\right]\)
\(| \vec{a}|= \sqrt{1+2+1} =2\)
\(\frac{ \sqrt{2} }{2} =\cos \alpha = \frac{\vec{a} \circ \vec{b} }{2 \cdot 4} \So \vec{a} \circ \vec{b} =4 \sqrt{2}\)
a)prawda, bo \(|\vec{a-2b}|= \sqrt{(\vec{a-2b})^2}= \sqrt{a^2-4a \circ b+4b^2} = \sqrt{4-16 \sqrt{2} +64}=2\sqrt{17-4 \sqrt{2} }\)
b) fałsz (oczywiste \(2 \cdot 2=4\))
c) prawda , bo
\((2a+b)(2a-b)=4a^2-b^2=4 \cdot 4-16=0\) czyli \(\vec{2a+b} \perp \vec{2a-b}\)
\(| \vec{a}|= \sqrt{1+2+1} =2\)
\(\frac{ \sqrt{2} }{2} =\cos \alpha = \frac{\vec{a} \circ \vec{b} }{2 \cdot 4} \So \vec{a} \circ \vec{b} =4 \sqrt{2}\)
a)prawda, bo \(|\vec{a-2b}|= \sqrt{(\vec{a-2b})^2}= \sqrt{a^2-4a \circ b+4b^2} = \sqrt{4-16 \sqrt{2} +64}=2\sqrt{17-4 \sqrt{2} }\)
b) fałsz (oczywiste \(2 \cdot 2=4\))
c) prawda , bo
\((2a+b)(2a-b)=4a^2-b^2=4 \cdot 4-16=0\) czyli \(\vec{2a+b} \perp \vec{2a-b}\)