5 Zadań z geometrii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pasus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 30 sty 2018, 22:16
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

5 Zadań z geometrii

Post autor: Pasus »

1 Znajdź rzut punktu P(7,-5, 11) na płaszczyznę π : x-y+2z-4=0 .
2 Znajdź rzut punktu P(1,0,2) na prostą l : { x=t , y=t+1 , z=2t-1}.
3 Niech dane będą trzy punkty A(1,2,3), B(0,1,1) oraz C(1,1,0).
Znajdź równanie płaszczyzny zawierającej punkty A,B,C.
4 Znajdź równanie płaszczyzny zawierającą punkt P(1,0,2) oraz prostą
{ x=t , y=t+1 , z=t+2 } .
5 Niech dane będą trzy punkty A(2,-1,2), B(1,2,-1) oraz C(3,2,1).
Oblicz pole trójkąta ABC.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: 5 Zadań z geometrji

Post autor: radagast »

Pasus pisze:1 Znajdź rzut punktu P(7,-5, 11) na płaszczyznę π : x-y+2z-4=0 .
analogicznie jak tu viewtopic.php?f=29&t=84633 (zadanie3)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: 5 Zadań z geometrii

Post autor: radagast »

Pasus pisze: 2 Znajdź rzut punktu P(1,0,2) na prostą l : { x=t , y=t+1 , z=2t-1}.
\(l \parallel \left[1,1,2 \right]\)
\(Q= \left( t , t+1 , 2t-1\right) \in l\)
\(\vec{PQ} = \left[ t-1,t+1,2t-3\right]\)
\(\vec{PQ} \perp l \iff \left[ t-1,t+1,2t-3\right] \circ \left[1,1,2 \right]=0 \iff t-1+t+1+4t-6=0 \iff t=1\)
No to szukanym rzutem jest punkt \(\left( 1,2,1\right)\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: 5 Zadań z geometrii

Post autor: radagast »

Pasus pisze: 3 Niech dane będą trzy punkty A(1,2,3), B(0,1,1) oraz C(1,1,0).
Znajdź równanie płaszczyzny zawierającej punkty A,B,C.
\(\vec{AB}= \left[-1,-1-2 \right]\)
\(\vec{AC}= \left[0,-1,-3 \right]\)
\(\vec{AB} \times \vec{AC}= \left[1,-3,1 \right]\)
no to równanie szukanej płaszczyzny ma postać \(x-3y+z+D=0\), a skoro przechodzi przez punkt \(B\), to \(D=2\)
odp: szukane równanie to \(x-3y+z+2=0\) ( o ile nie pomyliłam się w rachunkach, co jest mało prawdopodobne, bo zwykle się mylę :) ).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: 5 Zadań z geometrii

Post autor: radagast »

Pasus pisze: 4 Znajdź równanie płaszczyzny zawierającą punkt P(1,0,2) oraz prostą
{ x=t , y=t+1 , z=t+2 } .
analogicznie jak tu viewtopic.php?f=29&t=84633 zadanie 2
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: 5 Zadań z geometrii

Post autor: radagast »

Pasus pisze: 5 Niech dane będą trzy punkty A(2,-1,2), B(1,2,-1) oraz C(3,2,1).
Oblicz pole trójkąta ABC.
\(\vec{AB}= \left[-1,3,-3 \right]\)
\(\vec{AC}= \left[1,3,-1 \right]\)
\(P= \frac{1}{2} |\vec{AB} \times \vec{AC}|= \frac{1}{2} |\left[6,-4,-6 \right]|= \frac{1}{2} \sqrt{36+16+36}= \frac{1}{2} \sqrt{88}= \sqrt{22}\)
O ile nie pomyliłam się w rachunkach.
ODPOWIEDZ