Pilecki pisze:Witam, proszę o pomoc w zadaniu z geometrii analitycznej.
Wyznacz równanie okręgu \(O_2\) , który jest obrazem okręgu \(O_1: x^2+y^2+12x-4y+67=0\) w symetrii względem prostej \(k: 2x+3y-22=0\) .
Pozdrawiam.
Wyznaczenie równania okręgu.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wyznaczenie równania okręgu.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Wyznaczenie równania okręgu.
Pilecki pisze:Pilecki pisze:Witam, proszę o pomoc w zadaniu z geometrii analitycznej.
Wyznacz równanie okręgu \(O_2\) , który jest obrazem okręgu \(O_1: x^2+y^2+12x-4y+67=0\) w symetrii względem prostej \(k: 2x+3y-22=0\) .
Pozdrawiam.
\(x^2+y^2+12x-4y+67=0\\
(x+6)^2-36+(y-2)^2-4+67=0\\
(x+6)^2+(y-2)^2=-27\)
to nie jest okrąg
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\((x+6)^2+(y-7)^2=18\\
S(-6,7)\)
k - prosta prostopadła do danej prostej, przechodząca przez S
\(k: 3x-2y+c=0\\
-18-14+c=0\\
c=32\\
k:3x-2y+32=0\)
M - środek odcinka \(SS_1\) (punkt przecięcia danej prostej i prostej l)
\(\begin{cases}3x-2y+32=0\\
2x+3y-22=0\end{cases}\\
M(-4,10)\\
(-4,10)=(\frac{-6+x}{2},\frac{7+y}{2})\\
x=-2\\
y=13\\
S_1(-2,13)\\
(x+2)^2+(y-13)^2=18\)
S(-6,7)\)
k - prosta prostopadła do danej prostej, przechodząca przez S
\(k: 3x-2y+c=0\\
-18-14+c=0\\
c=32\\
k:3x-2y+32=0\)
M - środek odcinka \(SS_1\) (punkt przecięcia danej prostej i prostej l)
\(\begin{cases}3x-2y+32=0\\
2x+3y-22=0\end{cases}\\
M(-4,10)\\
(-4,10)=(\frac{-6+x}{2},\frac{7+y}{2})\\
x=-2\\
y=13\\
S_1(-2,13)\\
(x+2)^2+(y-13)^2=18\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę