Wyznaczanie równania prostej.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pilecki
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 sty 2018, 20:15
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Wyznaczanie równania prostej.

Post autor: Pilecki »

Witam, proszę o pomoc w zadaniu z geometrii analitycznej.

Wyznacz równanie prostej do której należy punkt A(4,4) i takiej, że odległość punktu P(-1,6) do tej prostej wynosi 5.

Pozdrawiam. :idea:
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(y=ax+b\\
4=4a+b\\
b=4-4a\\
y=ax+4-4a\\
ax-y+4-4a=0\\
\frac{|-a-6+4-4a|}{\sqrt{a^2+1}}=5\\
|-5a-2|=5\sqrt{a^2+1}\\
25a^2+20a+4=25a^2+25\\
20a=21\\
a=\frac{21}{20}\\
\frac{21}{20}x-y-\frac{1}{5}=0\\
21x-20y-4=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pilecki
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 22 sty 2018, 20:15
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Pilecki »

eresh pisze:\(|-5a-2|=5\sqrt{a^2+1}\\
25a^2+20a+4=25a^2+25\\\)
jak nastąpiło przejście w tej linijce?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: eresh »

Pilecki pisze:
eresh pisze:\(|-5a-2|=5\sqrt{a^2+1}\\
25a^2+20a+4=25a^2+25\\\)
jak nastąpiło przejście w tej linijce?
podniosłam obustronnie do kwadratu
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ