Wyznacz współrzędną wierzchołka C trójkąta ABC, jeśli wiadomo, że A=(1,-1), B=(4,2) oraz wysokość opuszczona na bok AB ma długość 2\(\sqrt{2}\) i zawiera się w prostej o równaniu y = -x + 2.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Z góry dziękuję.
Wyznaczanie współrzędnej wierzchołka trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 gru 2016, 18:26
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Wyznaczanie współrzędnej wierzchołka trójkąta
\(C_1(4,-2)\) i \(C_2(0,2)\)
(należy przeciąć prostą \(y=-x+2\) z okręgiem o środku \((2,0)\) i promieniu \(2 \sqrt{2}\).
Są dwa takie punkty: (należy przeciąć prostą \(y=-x+2\) z okręgiem o środku \((2,0)\) i promieniu \(2 \sqrt{2}\).