Prosta, długość punktu proszę o pomoc!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Czarlunia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 30 maja 2017, 17:48
Płeć:

Prosta, długość punktu proszę o pomoc!

Post autor: Czarlunia »

Zad. 2 Prosta \(y- \sqrt{3}x+3=0\) jest nachylona do osi OX pod kątem: A) 45° B) 120° C) 150° D) 60°
Zad. 3 Odległość punktu A (2, −3) od prostej \(k: y=x+1\) jest równa: A) \(3 \sqrt{2}\) B) \(\frac{3 \sqrt{13} }{13}\) C)\(0\) D) \(\frac{2 \sqrt{13} }{13}\)
Zad. 4 W trapezie ABCD (AB||CD) dane są punkty A(1,2), B(3,4), C(7,0). a. Napisz równanie prostej CD w postaci ogólnej, b. Oblicz długość wysokości trapezu.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prosta, długość punktu proszę o pomoc!

Post autor: eresh »

Czarlunia pisze:Zad. 2 Prosta y−√3 razy x+√3=0 jest nachylona do osi OX pod kątem: A) 45° B) 120° C) 150° D) 60° Zad. 3 Długość punktu A (2, −3) od prostej k: y=x+1 jest równa: A) 3√2 B) 3√13/13 C) 0 D) 2√13/13 Zad. 4 W trapezie ABCD (AB||CD) dane są punkty A(1,2), B(3,4), C(7,0). a. Napisz równanie prostej CD w postaci ogólnej, b. Oblicz długość wysokości trapezu.

2.
\(y-\sqrt{3}x+\sqrt{3}=0\\
y=\sqrt{3}x-\sqrt{3}\\
\tg\alpha=\sqrt{3}\\
\alpha =60^{\circ}\)


3.
\(y=x+1\\
x-y+1=0\\
d=\frac{|2+3+1|}{\sqrt{2}}\\
d=\frac{6\sqrt{2}}{2}\\
d=3\sqrt{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prosta, długość punktu proszę o pomoc!

Post autor: eresh »

Czarlunia pisze: Zad. 4 W trapezie ABCD (AB||CD) dane są punkty A(1,2), B(3,4), C(7,0). a. Napisz równanie prostej CD w postaci ogólnej, b. Oblicz długość wysokości trapezu.

\(a_{AB}=\frac{4-2}{3-1}\\
a_{AB}=1\\
a_{CD}=1\\
y=x-7\\
x-y-7=0\)


\(h=\frac{|1\cdot 1-1\cdot 2-7|}{\sqrt{2}}\\
h=\frac{8\sqrt{2}}{2}\\
h=4\sqrt{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ