Witam serdecznie. Chciałabym poprosić ślicznie o pomoc. Pilnie potrzebuję pomocy, ponieważ utknęłam w środku zadania w redukcji układu sił.
Nie mogę sobie poradzić z obliczeniem analitycznym wyznaczników.
Bardzo Was proszę o pomoc.
Mo=M01+M02+M03+M04
Mo= \(\left[\begin{array}{ccc}i&j&k\\1&1&0\\1&0&0\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{ccc}i&j&k\\1&0&0\\1&1&1\end{array}\right]\)+ \(\left[\begin{array}{ccc}i&j&k\\1&0&2\\0&1&1\end{array}\right]\) + \(\left[\begin{array}{ccc}i&j&k\\1&0&2\\3&0&1\end{array}\right]\)=?
Obliczenie analityczne wyznaczników
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Znowu chyba coś ci się pomyliło. To nie są wyznaczniki.
Pewnie chodzi o iloczyny wektorowe.
\(\begin{vmatrix}i&j&k&\\1&1&0\\1&0&0 \end{vmatrix} =-k=[0,0,-1]\qquad
\begin{vmatrix} i&j&k\\1&0&0\\1&1&1\end{vmatrix}= -j+k=[0,-1,1]\)
\([0,0,-1]+[0,-1,1]=[0,-1,0]\)
Policz pozostałe wyznaczniki i pododawaj wektory. Mi wyszło [0,3,0]
Pewnie chodzi o iloczyny wektorowe.
\(\begin{vmatrix}i&j&k&\\1&1&0\\1&0&0 \end{vmatrix} =-k=[0,0,-1]\qquad
\begin{vmatrix} i&j&k\\1&0&0\\1&1&1\end{vmatrix}= -j+k=[0,-1,1]\)
\([0,0,-1]+[0,-1,1]=[0,-1,0]\)
Policz pozostałe wyznaczniki i pododawaj wektory. Mi wyszło [0,3,0]
Re: Obliczenie analityczne wyznaczników
Dziękuje za dobre chęci ale to nie tak chyba ma być.
Podam przykład jak rozwiązał to mój Profesor.
Wstawia oryginalny zapis w załączniku.
Myślę, że to jedyny sposób aby wytłumaczyć o co mi chodzi.
Ja już naprawdę nie wiem jak to zrobić, jest już prawie 2 w nocy a ja dalej nad tym siedzę. Szukam wszędzie jak to policzyć i nie mogę. Boże a muszę na jutro to mieć...
Proszę, jak wiecie jak to policzyć to proszę pomóżcie mi...
Podam przykład jak rozwiązał to mój Profesor.
Wstawia oryginalny zapis w załączniku.
Myślę, że to jedyny sposób aby wytłumaczyć o co mi chodzi.
Ja już naprawdę nie wiem jak to zrobić, jest już prawie 2 w nocy a ja dalej nad tym siedzę. Szukam wszędzie jak to policzyć i nie mogę. Boże a muszę na jutro to mieć...
Proszę, jak wiecie jak to policzyć to proszę pomóżcie mi...
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Nie rozumiem w czym jest problem. Masz tu zwykle liczenie wyznaczników metodą Sarrusa: https://pl.wikipedia.org/wiki/Regu%C5%82a_Sarrusa .
Przeczytaj także https://pl.wikipedia.org/wiki/Iloczyn_wektorowy , zwłaszcza fragmencik o nagłówku: Mnemotechniki.
Odpowiedź PanaB także jest poprawna gdyż każdy z tych wyznaczników to wektor w układzie XYZ.
Przeczytaj także https://pl.wikipedia.org/wiki/Iloczyn_wektorowy , zwłaszcza fragmencik o nagłówku: Mnemotechniki.
Odpowiedź PanaB także jest poprawna gdyż każdy z tych wyznaczników to wektor w układzie XYZ.
Re: Obliczenie analityczne wyznaczników
Dzięki.
Wyszło mi
\(Mo=(-k)+(k-j)+(k-j)+(k-2i+j)+(5j)\)
\(Mo=-k+k-j+k-2i+j+5j\)
\(Mo=k-2i+5j\)
Dobrze?
Wyszło mi
\(Mo=(-k)+(k-j)+(k-j)+(k-2i+j)+(5j)\)
\(Mo=-k+k-j+k-2i+j+5j\)
\(Mo=k-2i+5j\)
Dobrze?
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Obliczenie analityczne wyznaczników
RaczejMalw pisze: \(Mo=(-k)+(k-j)+(k-j)+(k-2i+j)+(5j)\)
\(Mo=-k+k-j+k-2i+j+5j\)
\(Mo=k-2i+5j\)
\(Mo=(-k)+(-j+k)+(-2i-j+k)+(5j)\)
\(Mo=-2i+3j+k\)
lub lepiej:
\(Mo=-2 \vec{i} +3 \vec{j}+ \vec{k}\)
albo
\(Mo= \left[-2,3,1 \right]\)