Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A i B, którego środek znajduje się na prostej k, jeśli:
k: y=x-5; A(7,4), B(-5,-12)
Równanie okręgu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(S(a,a-5)\\
|SA|=|SB|\\
\sqrt{(a-7)^2+(a-5-4)^2}=\sqrt{(a+5)^2+(a-5+12)^2}\\
\sqrt{(a-7)^2+(a-9)^2}=\sqrt{(a+5)^2+(a+7)^2}\\
a^2-14a+49+a^2-18a+81=a^2+10a+25+a^2+14a+49\\
-56a=-56\\
a=1\\
S(1,-4)\\
r=\sqrt{(1-7)^2+(-4-4)^2}=10\\
(x-1)^2+(y+4)^2=100\)
|SA|=|SB|\\
\sqrt{(a-7)^2+(a-5-4)^2}=\sqrt{(a+5)^2+(a-5+12)^2}\\
\sqrt{(a-7)^2+(a-9)^2}=\sqrt{(a+5)^2+(a+7)^2}\\
a^2-14a+49+a^2-18a+81=a^2+10a+25+a^2+14a+49\\
-56a=-56\\
a=1\\
S(1,-4)\\
r=\sqrt{(1-7)^2+(-4-4)^2}=10\\
(x-1)^2+(y+4)^2=100\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę